Schreibenswert

Cultuurhistorie Duits/Nederlands

Nieuws

overzicht:  volledig / samenvatting

Airborne Signeermarathon Oosterbeek

Geplaatst op 18 september, 2017 om 16:40 Comments reacties (0)

Elk jaar weer verschijnen er rond september nieuwe boeken over de Slag om Arnhem. Zo ook dit jaar. Bij boekhandel Meijer & Siegers in Oosterbeek werd er dan ook een Airborne-signeermarathon georganiseerd en ik mocht twee dagen komen signeren. Nee, ik had geen nieuwe uitgave. Mijn boek is er al 2 jaar en nu dan ook in 2e druk. De belangstelling tijdens deze dagen was wel heel groot! Het waren drukke dagen waarin ik veel gesproken heb met oude bekenden, maar ook met de vele belangstellenden die hier speciaal voor de herdenkingen naartoe gekomen waren en dan 'doe je even de boekhandel aan'. Zo ook de 94-jarige Engelse veteraan waaraan ik voorgesteld werd. Hij 'zat' in 1944 op de Utrechtseweg en 'mijn Duitse veteraan' ook. We constateerden echter dat hij niet zo ver was gekomen als 'mijn veteraan'; ze hebben dus niet op elkaar kunnen schieten...Nou, gelukkig maar! Hij was blij dat hij er dit jaar weer bij kon zijn en wilde zijn handtekening wel in mijn boek zetten:Luis DiMarco, 1th. Btl. Parachute Regiment. Thank you mister Veteran!


In de concertzaal van Oosterbeek werd vier dagen lang het wel en wee op het geallieerd hoofdkwartier nagespeeld door leden van de Living History. Voor het eerst in Oosterbeek nu ook 'Duitse' re-enacters in Wehrmacht-uniform. Als krijgsgevangenen werden ze continue verhoord. Als dank, dat zij al die dagen in al dit 'Airborne-geweld' geprobeerd hebben ook de Duitse soldaat een gezicht te geven, besloot ik hen mijn boek te geven. Ja, en ook voor de Engelse verhoorder; student Duits aan de Radboud Universiteit Nijmegen en daarmee dus eigenlijk ook een toekomstig beroepsgenoot van mij! Prima gedaan mannen!


Boek signeren

Geplaatst op 13 september, 2017 om 11:55 Comments reacties (0)

Agenda boekpresentaties en signeersessies bij Boekhandel Meijer & Sieger in Oosterbeek


Vrijdag 15 september 14.00-15.30 uur
Wim van Zanten signeert "Gesneuvelde Waarheid"
Ingrid Maan signeert "Weggemoffeld"


Zaterdag 16 september 13.00-14.00 uur
Laurens van Aggelen signeert "Canadezen in Arnhem en Oosterbeek 1944", "Airborne Memorial Service" en "Airborne Forever" (Johnny Peters)
Ingrid Maan signeert "Weggemoffeld"


Zaterdag 16 september 14.00-15.00 uur
John O'Reilly signeert "Walking in their footsteps" (156th batallion & 4th parachute brigade)


Zaterdag 16 september 15.00-16.00 uur
De auteurs van "Desert Rise - Arnhem Descent" signereren; Martin Peters, Niall Cherry, John Howes en Graham Francis


Zondag 17 september 13.30 uur
Laurens van Aggelen signeert "Canadezen in Arnhem en Oosterbeek 1944", "Airborne Memorial Service" en "Airborne Forever" (Johnny Peters) 

   

Lezing Slag om Arnhem vanuit Duits perspectief, Het Colofon Arnhem

Geplaatst op 12 september, 2017 om 10:25 Comments reacties (0)

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Boekhandel Het Colofon heeft mij uitgenodigd om op zaterdag 28 oktober een lezing te geven over 'De Slag om Arnhem vanuit Duits perspectief'. Klik voorr meer informatie op de onderstaande link:

http://www.hetcolofon.nl/activiteiten/191-weggemoffeld-de-slag-om-arnhem-vanuit-duits-perspectief?date=2017-10-28-14-00


Belevenistour Slag om Arnhem vanuit Duits perspectief 10 september 2017

Geplaatst op 11 september, 2017 om 11:35 Comments reacties (0)

Deze zondag ging ik met een leuke groep van 10 personen weer op pad. Het waaide behoorlijk aan het water, maar de zon scheen en het was droog. De deelnemers kregen eerst een powerpointpresentatie over de vooroorlogse situatie in Duitsland. Daarna gingen we voor een 3 uur durende wandeling het veld in; het voormalig slagveld van Ooterbeek-Laag. Hoe ver is het eigenlijk? Dit wordt mij vaak gevraagd. Het zal niet meer dan 4 km zijn, maar ik vertel ter plekke de persoonlijke belevenissen van de Duitse veteranen en dus staan we geregeld stil. Soms moeten we ook flink klimmen, want we gaan naar het geweldige uitzichtspunt Bato's Wijk, waar je over de Betuwe blikt en vervolgens dalen we af om wederom te klimmen richting De Tafelberg (foto). Uiteindelijk zakken we dan weer af richting de concertzaal, waar we tijdens een drankje kijken naar de interviewfilmpjes met de veteranen. Het blijkt uit ervaring dat de deelnemers dit een prima combinatie vinden. Je moet wel wat wandelconditie hebben, maar mijn oudste deelnemer ooit was 87 en gisteren had ik ook weer iemand van 82 erbij, die heel goed kon meekomen. Nieuwgierig geworden? Ga ook eens een keertje mee! Dit is de Airborne-maand en ik loop de tour nog een keer op 24 september en op 1 oktober. U bent van harte welkom!

Airborne Etalage in Oosterbeek

Geplaatst op 10 september, 2017 om 10:25 Comments reacties (0)

Boekhandel meijer & Siegers en eigenaar Wim Kersten zijn er weer klaar voor: de etalage ziet er voor de Airborne herdenkingen in Oosterbeek weer tip top uit! En het is altijd weer leuk om je eigen boek te zien hangen over de Duitse zijde...;) tussen al het geallieerde werk: Weggemofeld! Levensverhalen van Duitse Arnhemveteranen.
Volgende week vrijdag en zaterdag zal ik in de boekhandel mijn boek signeren.


Oude technieken in een nieuw T-shirtje...

Geplaatst op 8 september, 2017 om 11:55 Comments reacties (0)

Voor mijn interview met een boekdrukker lees ik op dit moment (wat kan ik anders met gekneusde ribben?) zeer ouderwetse boekjes over helee oude druktechnieken en geschiedenissen van de boekdrukkunst. Het begon met een (omgekeerde) letter van hout...die maakte je zwart met inkt en vervolgens legde je er een stuk perkament op. Dan drukte je er hard op en voila: even heel simpel dus. En zie nu hier: de aloude techniek in een nieuw jasje, ûh sorry: T-shirtje! :lol:


Gekleurde geschiedschrijving

Geplaatst op 8 september, 2017 om 11:40 Comments reacties (0)

Ter voorbereiding van een interview op 7 oktober a.s. met een boekdrukker, ben ik mij in de literatuur aan het inlezen en kom daarbij een alleraardigst boekje tegen uit een serie "Monumenten der Boekdrukkunst", in een kleine oplage van 300 stuks gedrukt door drukkerij Trio, voor de leden van de Nederlandsche Vereeniging voor Druk- en Boekkunst. L. Ronner lijkt bij het neerschrijven van zijn tekst nog behoorlijk onder de indruk van de oorlogsgebeurtenissen uit 190-1945. Zo schrijft hij over de Coster-Gutenberg-strijd het volgende:

'Op de Grote Markt te Haarlem staat het standbeeld van Laurens Janszoon Coster. Gutenberg heeft in drie steden een standbeeld, tenminste als ze niet gebombardeerd zijn, nl. in Mainz, Straatsburg en Wenen. De Duitsers eren Gutenberg als de uitvinder van de boekdrukkunst met losse letters.

Nederlanders hebben een zwak voor alles wat uit het buitenland komt. Ze zijn doosbenauwd, dat men hen voor enge chauvinisten zal houden. De Duitsers hebben minder last van bescheidenheid. Menen ze te kunnen aantonen, dat een uitvinding van Duitse herkomst is, dan weten ze tal van argumenten aan te voeren, die de bewijzen van hun buitenlandse tegenstanders moeten ontzenuwen. Bovendien wordt Nederlands in het buitenland zo goed als niet verstaan en het Duits wel. Het is dan ook geen wonder dat Gutenberg in het buitenland wordt beschouwd als de uitvinder der boekdrukkunst.'

En zo zijn alle zwanen weer wit!
Airbornemaand

Geplaatst op 30 augustus, 2017 om 8:50 Comments reacties (0)

De Airbornemaand komt eraan, in 'Raum Arnheim'. Zaterdag is de Airborne wandeltocht. Er zullen wellicht ook weer Duitse miilitairen meelopen. En ook straks tijdens de dropping op de heide, zullen er Duitse para's naar beneden dwarrelen. Een Duitse ambassadeur tijdens de officiële herdenkingen is nog altijd ondenkbaar. Ja, in de Berekuil in Arnhem mag hij komen, maar niet op de Ginkelse Heide en ook niet op de Airborne begraafplaats. Het ligt nog te gevoelig. Mensen die het 'Hautnah' hebben meegemaakt en die hun verschrikkellijke herinneringen aan hun kinderen hebben doorverteld, die moet je zoiets niet aandoen. Begrijpelijk. Maar, na zo'n lange tijd, ook weer onbegrijpelijk. Moeten we niet eens over die donkere schaduw heenstappen? 


Heinrich Brune was 17 jaar toen hij opgeroepen werd voor de Reichsarbeitsdienst, de jongste afdeling van de Wehrmacht. Via Eindhoven kwam hij naar Westervoort waar hij dodentransporten met paard en wagen moest verzorgen: dode kameraden die hij niet kende, achterop zijn paardenwagen. Ieder jaar belde hij op 17 september een kameraad van toen op: 'Weet je nog, weet je nog wat er gebeurde, die 17e september 1944?' Inmiddels weet hij het zelf nauwelijks meer. Zijn kameraad is al lang overleden en zelf bellen kan hij niet meer; hij is de kluts een beetje kwijt.


Alfons Lackenbrink wist het nog, toen hij 85 jaar was en door mij geïnterviewd werd: 'We hebben angst gehad! Allemaal! En als er ééntje zegt, dat hij geen angst had, dan zeg ik hem in zijn gezicht dat hij liegt. Ja!' Alfons wist waar onze fietsen gebleven waren, want gedurende de hele oorlog was hij fietsenmaker. Hijdroomde ervan om prof-wielrenner te worden en in 1943 was hij nog kampioen van Westfalen, maar de oorlog doorkruiste die plannen: hij moest fietsen repareren voor de soldaten. Waar die fietsen gebleven zijn, kan hij niet meer vertellen. In 2012 overleed hij. 

Zie de agenda op deze website


Rss_feed