Schreibenswert

Cultuurhistorie Duits/Nederlands


                   
                   Inkt aan de vingers!

een leven lang boekdrukkunst.

Als veertienjarige jongen kwam hij 'in het vak' en zijn leven lang bleef hij zijn vak trouw. Wolter Storteboom heeft een museum voor oude boekdrukkunst in Almen (Achterhoek). Enthousiast vertelt hij over zijn oude ambacht; het tijdperk van de houten en loden letters anno 1900. Hij geeft rondleidingen, demonstraties, bezoekt markten voor oude ambachten, verzorgt uitjes en geeft voorlichting aan scholen. De drukpers bedienen doet hij nog dagelijks: letter-press, papierscheppen, pregen, foliedruk, inbinden, documentatie, vakliteratuur, antiek drukwerk. In workshops vertelt hij over de oude en nieuwe druktechnieken.


En wie nu echt de boekdrukkunst heeft uitgevonden? Was het de Duitser Johann Gutenberg of misschien toch de Nederlander Laurens Janszoon Coster?
Wolter Storteboom gaat graag de discussie aan.


Tijdens mijn spontane bezoek aan zijn museum, zomer 2017, werd ik gegrepen door de enthousiaste manier waarop hij over zijn vak vertelt en de vele objecten uit de boekdrukkunst in zijn museum. Het liet mij niet meer los en een dag later keerde ik terug in het museum met de vraag of zijn persoonlijke levensverhaal al eens was opgeschreven. Nee, dat was niet het geval. Op 7 oktober 2017 staat het interview gepland en zal Wolter mij zijn complete verhaal doen. Ik moet van hem veel tijd meenemen. Ik zie ernaar uit!


In bijgaande link een sfeerfilmpje in zijn museum, gemaakt door Omroep Gelderland en gefilmd door Shaun van Leyden, de cameraman die ook mijn eerste interview met de veteranen gefilmd heeft. En vergeet ook niet naar het animatiefilmpje te kijken dat erachteraan komt en uitlegt hoe het met de boekdrukkunst in zijn werk is gegaan...https://www.youtube.com/watch?v=fcq7N9HMqEs&feature=share 
In de tweede link wordt voorgedaan hoe in vroegere tijden een boek gemaakt werd: https://www.youtube.com/watch?v=3MJMowor2wk