Schreibenswert

Cultuurhistorie Duits/Nederlands

Natuurlijk Oosterbeek!

        Cultuurhistorische bekenwandeling

Tijdens de inleiding neem ik u mee terug in de geschiedenis van de Oosterbeekse beken. Hoe zijn die beken er gekomen en op welke manier heeft de mens daar profijt van gehad in het verleden? 

Lange tijd heerste er grote bedrijvigheid. Water-en papiermolens, wasserijen, een suikerfabriek, paarden en koeien, watervalletjes, een grot en bruggen, paden, een theehuis en terrasjes, landhuizen, werklui en toeristen met koetsen en schildersezels. De sporen zijn in het landschap nog terug te zien, maar wie kent de historie erachter? 

Na deze korte inleiding wandelen we naar de Gielenbeek met de bronnenbosjes, u klimt naar het hoogste punt van de Oorsprongbeek en daalt vervolgens af naar de waterbak waar de beek richting de Rosandepolder stroomt. Aan het Kerkepad vervolgt u het verloop van de Oorsprongbeek, de Gielenbeek, loopt u langs de Leigraaf en via de Zuiderbeek komt u weer terug bij het startpunt.


Ik geef u een stukje cultuurhistorie van het Oosterbeeks Landschap mee, met als thema: het water van de Veluwerand. U krijgt een levendig beeld van de rijke natuur-en cultuurhistorie van dit unieke Oosterbeeks landschap.

Programma:

11.45 uur = verzamelen 
12.00 uur = inleiding in concertzaal
12.30 uur = start wandeling
16.00 uur = eindeKosten: € 10,00, incl. 1 drankje na afloop

Locatie: Concertzaal Oosterbeek, Rozensteeg 3


Data: 

Woensdag 18 april 2018
Woensdag 23 mei 2018
Woensdag 6 juni 2018

De duur van de wandeling is slechts indicatief en zal afhankelijk zijn van belangstelling en samenstelling van de groep, maar rekent u in elk geval op 3 uur. Er is genoeg tijd voor fotografie en het spotten vogels en dieren.
Leeftijd: vanaf 12 jaar.


Meenemen:
Goede wandelconditie, stevige schoenen, windjack, evt. paraplu en regenjas, evt. verrekijker, evt. eten en drinken. 


Tourarrangement? Neem contact op voor de mogelijkheden.BOEKENWEEKACTIVITEIT: NATUURLIJK OOSTERBEEK!

Natuur in Oosterbeek stralend middelpunt tijdens de Boekenweek

Oosterbeek, 5 maart 2018 – Zaterdag 17 maart organiseren boekhandel Meijer & Siegers en de Bibliotheek Veluwezoom een lezing over en wandeling door de prachtige natuur in en om Oosterbeek. Schrijfster, cultuurhistorica en natuurgids Ingrid Maan neemt je letterlijk en figuurlijk mee door het landschap, dat gevormd is door beken, fabrieken, molens en wasserijen, vertelt bijzondere verhalen en toont prachtige foto’s die ze in de omgeving maakte. De lezing en wandeling vinden plaats ter gelegenheid van de Boekenweek, die dit jaar als thema heeft: ‘Vier de natuur’.


Het programma

De lezing van Ingrid Maan is zaterdag 17 maart van 11.00 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Oosterbeek / De Klipper. Ingrid Maan vertelt over de geschiedenis van de Oosterbeekse beken. Stel eens voor hoe Oosterbeek er vroeger uitzag, dat er bij de beken fabrieken, molens en wasserijen stonden, hoe de toeristen zich ontspanden bij de watervalletjes en genoten van de natuur.

De wandeling is van 13.00 uur tot ongeveer 16.00 uur. We starten bij de Concertzaal in Oosterbeek. Tijdens de wandeling wordt stilgestaan bij de sporen die de bedrijvigheid in het landschap hebben achtergelaten en de bijzondere verhalen achter de beken en sprengen in Oosterbeek. Natuurlijk is er gelegenheid om het natuurschoon te bewonderen en te fotograferen. Een goede conditie is wel nodig.

Na afloop van de wandeling is er bij boekhandel Meijers & Siegers een afsluiting en gelegenheid om Ingrid Maan vragen te stellen en/of een boek te laten signeren.

De lezing en de wandeling zijn zowel los als in combinatie (inclusief lunch) bij te wonen.


tickets:

Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij boekhandel Meijer & Siegers, de Bibliotheek Oosterbeek en online via www.bibliotheekveluwezoom.nl/agenda.


De kosten bedragen

  • voor de lezing: € 3,50 voor leden van de bibliotheek en € 4,50 voor niet-leden
  • voor de wandeling: € 4,50 voor leden van de bibliotheek en € 5,50 voor niet-leden
  • Voor mensen die zowel aan de lezing als aan de wandeling willen deelnemen zijn de kosten: € 12,50 voor leden van de bibliotheek
         en € 14,50 voor niet leden. Bij dit combiticket is een lunch inbegrepen.