Schreibenswert

Cultuurhistorie Duits/Nederlands

Weggemoffeld!

Levensverhalen van Duitse Arnhemveteranen

Reichsarbeitsdienst

De Duitse oorlogsveteranen Otto Litzner, Bernd Honermann, Alfons Lackenbrink, Heinrich Brune, Hans Kürten, Fritz Brosch, Karl-Heinz Henschel en Werner Krüger vertellen hun verhaal over de Slag om Arnhem in september 1944.
De mannen van de Reichsarbeitsdienst kregen hun oproep in 1943 en gingen gezamenlijk de oorlog in, maar kwamen er totaal verschillend uit. 


Wehrmacht

De veteraan van de 116. Panzer-Division ꞌWindhundꞌ treurt nog altijd om zijn gesneuvelde kameraden, maar wist zijn leven na de oorlog wel weer goed in het gareel te krijgen. Een andere Wehrmachtsoldaat kwam in Rusland terecht en wist ondanks meerdere mislukte vluchtpogingen zijn Russische gevangenschap te overleven. Zijn hele leven lang bleef hij op zoek naar zijn grote oorlogsliefde Trude, die hij in 2015 aan de hand van mijn boek weer terug vond! Ze hebben elkaar weer helemaal gevonden!

Waffen-SS
Twee SSꞌ-ers van de 9. SS-Panzer-Division ꞌHohenstaufenꞌ hebben beide moeite met hun verleden. De één kwam gedwongen bij de Waffen-SS en bracht zijn leven na de oorlog door in de DDR. Het kost hem nog altijd moeite om te spreken over zijn beladen oorlogsverleden. De ander koos op zijn 15e ‘vrijwillig’ voor de wapens. Al tijdens zijn eerste inzet in Rusland kwam hij erachter hoe verkeerd deze keuze voor het avontuur was. Na de oorlog was hij werkzaam in het onderwijs en de politiek. Hoe kijken deze oude mannen terug op hun zo zeer beladen Duits oorlogsverleden? 


Boekrecensie:

Het is een bijzonder tijddocument over de Duits/Oostenrijkse cultuurhistorie: de vooroorlogse geschiedenis, de belevenissen tijdens de oorlog, de naoorlogse tijd van honger, chaos en wederopbouw en de manier waarop de mensen hun leven weer in het gareel probeerden te krijgen, worden uitgebreid aan de orde gesteld. Nog niet eerder werden de persoonlijke belevenissen van zo'n groot aantal Duitse Arnhemveteranen op schrift gesteld! Schreibenswert heeft een uniek boek geschreven. Weggemoffeld! Levensverhalen van Duitse Arnhemveteranen was het schrijven waard!


Lay-out: hardcover, 310 pagina's
Prijs: € 24,95 + € 6,95 verzendkosten (buitenland, EU: € 13,00 verzendkosten)

Overmaken op: NL20INGB0006041402

Weggemoffeld! bestellen:

Hartelijk dank voor uw bestelling. U kunt het bedrag € 24,95 plus € 6,95 verzendkosten overmaken op: NL20INGB0006041402 t.n.v. Schreibenswert. Zodra het bedrag is bijgeschreven op mijn bankrekening stuur ik u het boek toe.
Met vriendelijke groeten,

drs. Ingrid Maan-Eulink
Dr. Brevéestraat 35
6862 DE Oosterbeek
Er heeft zich een fout voorgedaan.
Klik hier om het nogmaals te proberen.